2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Çerçeve Programı Hazırlama

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Çerçeve Programı Hazırlama

23.09.2021 2340

13-09-2022

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI HAZIRLAMA ESASLARI

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı, resmi ve özel okullarda e-Rehberlik Sistemi üzerinden hazırlanırken bilim ve sanat merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ve halk eğitimi merkezlerinde www.orgm.meb.gov.tr adresinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri sekmesinde yer alan EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi'nden yararlanılarak hazırlanır.  MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi, okul/kurumlar tarafından sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin standart çerçevesidir. Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı verilen hizmetlerin temelinde yer alır, hizmetlerin etkililiğini artırır ve kanıta dayalı hizmet sunmayı sağlar. Bu nedenle hazırlanan programının gerçekçi ve uygulanabilir olması gerekmektedir.

Program formatı için EK- 3 Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı kullanılır. Ek-3'te yer alan iş akış çizegesine göre belirlenen yerel hedeflerin eğitim kurumlarında planlı, standart ve  sürdürülebilir olarak sunulabilmesi amacıyla  okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğrenim gören öğrenci ve velileri için 2 adet düzey 1 faaliyet türünde, öğretmenler için düzey 1 faaliyet grubu içinden 1 faaliyet türünde eğitim içeriği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilecektir. Hazırlanan içeriklere istanbul.meb.gov.tr adresinden erişilebilinecektir.

**Okul öncesi ve ilkokul kademesinde öğrenciler için sınıf içi etkinlik ve masal etkinliği

**Ortaokul ve lise öğrencileri için kitapçık ve sunum

**Tüm kademe velileri için broşür ve sunum

**Tüm kademe öğretmenleri için seminer sunumları gönderilecektir.

      - Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlarken EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi'nde yer alan  "grup çalışmaları" bölümünden yararlanılır. "Bireysel çalışmalar" bölümü okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlanırken kullanılmamaktadır.

      - Programda o yıl için belirlenen genel hedef, yerel hedef ve özel hedeflere (rehber öğretmen/psikolojik danışmanı varsa) yönelik çalışmalara yer vermek esastır. 

      - Genel hedef, yerel hedef ve özel hedefler Bakanlık tarafından yayınlanan EK-2 Hedef Listesi'nden belirlenir. 

      - Tüm hedeflerin öğrenci, öğretmen ve veli gruplarından her biriyle çalışılması önerilmektedir.

      - Öğrencilerle yapılacak çalışmalar Gelişimsel ve Önleyici Hizmetler ve İyileştirici Hizmetler bölümünde yer almaktadır. 

      - Veli ve öğretmen grubuna yönelik yapılacak çalışmalar ise Destek Hizmetler bölümünde yer almaktadır.

Rehber öğretmen/psikolojik danışmanı bulunan eğitim kurumları iki adet özel hedef belirleyecek ve sisteme giriş yapabilecektir. Eğitim kurumları tarafından hazırlanan okul rehberlik ve psikolojik danışma programı en geç 7 Ekim 2022 Cuma gününe kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacaktır. 

 Hedef Kitlesi EK 2 

Hedef İş Akış Çizelgesi için tıklayınız.

İş Akış Çizelgesi Yönergesi için tıklayınız.

Kaynak: orgm.meb.gov.tr